waterval polen wandelen

Wandelen in Polen: onze korte wandelingen in en om het Reuzengebergte in Zuid-Polen

Vandaag was zo’n grijze dag dat ik om mezelf wat op te vrolijken maar eens in de vakantiefoto’s van afgelopen zomer ben gedoken. Wat hebben we het fijn gehad in Polen op onze geweldige camping Pod Lasem! We waren heerlijk lui en genoten vooral van het mooie weer en het zwembad op de camping. Maar af en toe gingen we eropuit, bijvoorbeeld voor een korte wandeling. In deze blogpost zet ik een paar van die korte wandelingen voor je op een rij.

Kolorowe Jeziorka: de gekleurde meertjes

Deze gekleurde meertjes zijn een overblijfsel van de 18e-eeuwse pyrietmijnen, die in 1925 zijn gesloten. De wandelroute loopt eerst langs een geel, dan langs een purper, dan langs een azuurblauw en dan langs een groen meertje. Je moest wel een beetje je fantasie gebruiken om die kleuren goed te zien, vooral bij de laatste twee meertjes. Maar het was wel een mooie wandeling, waarbij we onderweg ook nog wat grotten tegenkwamen, deels met vleermuizen.

Wandelen Polen Kolorowe Jeziorka

De heenweg was best wel een klim, de terugweg ging lekker makkelijk omlaag.

Wandelen Polen Kolorowe Jeziorka

Let om de weg te vinden goed op de markering met een wit vlak met een groene streep erdoor. Vlak bij de (betaalde) parkeerplaats is een picknickplek waar je ook wat te eten en drinken kunt kopen.

Je vindt deze wandeling in natuurpark Rudawski bij het dorpje Wieściszowice, aan noordelijke kant van de berg Wielka Kopa.

Wandelen Polen Kolorowe Jeziorka

Watervallen in het Reuzengebergte

Op een van onze eerste dagen in Polen bezochten we glashut Julia in Piechowice.

Glashut Julia in Polen

Daarna hadden we nog wel zin in een wandelingetje, dus reden we een route langs verschillende watervallen in de uitlopers van het Reuzengebergte (aan de Poolse kant).

Eerst was het de beurt aan wodospad (waterval) Kropelka. Dit is een kleine waterval. Zeker als je landen als Noorwegen gewend bent, moet je er dus niet te veel van verwachten. We lieten ons door Google Maps naar de waterval leiden (onder aan deze blogpost vind je een plattegrondje) en moesten toen nog een klein stukje lopen door het bos. Bij de waterval zagen we heel veel vissen (forellen?) die stroomopwaarts probeerden te springen.

waterval-Kamienczyka-polen-1

Ook het bos waardoor je naar de waterval loopt, zag er mooi uit.

waterval-Kamienczyka-polen-1

Na deze kleine waterval reden we richting wodospad Szklarki, die volgens de kaart vlak langs de weg zou moeten liggen. Maar de parkeerplaats daar stond helemaal vol, dus reden we door.

We reden door het toeristische plaatsje Szklarska Poręba (waar volgens een folder ook een mineraalmuseum staat) en kwamen toen bij een (betaalde) parkeerplaats voor Wodospad Kamieńczyka. Na een rechttoe-rechtaan klim over een vrij breed pad kwamen we bij een kassa, waar we moesten betalen en een helm mee kregen.

Wandelen naar watervallen in Polen

Via wat aan de rotswand hangende trappen en paden kwamen we al gauw uit bij de waterval, die zeker de moeite waard is.

waterval-Kamienczyka-polen-1

Ook de rit naar de watervallen toe was mooi. Onderweg kun je kasteel Chojnik in Sobieszów hoog op de berg zien liggen.

Van Janowice Wielkie naar Zamek Bolczów

Voor deze wandeling parkeerden we de auto in Janowice Wielkie om de groene route te lopen naar de ruïne van kasteel Bolczów en de rotsformaties in dit gebied. Omdat het een van de heetste dagen van de vakantie was, hebben we de route uiteindelijk wat ingekort. Maar de ruïne hebben we wel bereikt.

Wandeling naar een ruine in Polen
Wandeling naar een ruine in Polen

Het was heel apart om te zien hoe het kasteel op en om de rotsformaties was gebouwd en de kinderen lieten zich er niet door de hitte van weerhouden om er een flinke klauterpartij van te maken.

Op dit plattegrondje vind je alle genoemde wandelplekken terug, net als onze camping.

Tijdens dezelfde vakantie gingen we nog meer wandelen. Zo daalden we aan de Tsjechische kant af van de Sněžka (Tsjechisch)/Śnieżka (Pools) en liepen we in Karpacz naar een Noorse (ja echt!) kerk.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

6 reacties

  1. Sandra, bedankt voor je leuke tips. Altijd handig als iemand wat verteld over de camping en de omgeving. Wij gaan binnen een paar weken richting Krakau en wil dan op deze camping een paar dagen overnachten. Groeten Peter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.