polen kuuroord gallerij

Een kijkje in kuuroord Szczawno Zdrój in Polen

Op de allerlaatste dag van onze kampeervakantie in Polen was er één plek in de buurt van onze camping waar ik nog even een kijkje wilde nemen: Szczawno Zdrój. (Alleen jammer dat het me nog steeds niet lukt om te onthouden hoe je die naam schrijft, laat staan uitspreekt.) Ik had gelezen dat dit een kuuroord was en dat maakte me, na bezoekjes aan kuuroorden in Tsjechië en Hongarije, nieuwsgierig. We lieten de kinderen even achter bij het zwembad en brachten samen een bliksembezoek.

Naar Bad Salzbrunn voor je luchtwegen

De bronnen van Szczawno Zdrój waren al in de 16 eeuw bekend, maar vanaf 1815 was Obersalzbrunn officieel een kuuroord: Bad Salzbrunn. Vooral als je last had van je luchtwegen, zou je hier aan het goede adres zijn.

kuuroord in Polen

Verschillende bronnen

Een beetje aarzelend stappen we het kuurgebouw binnen. We betalen een kleine toegangsprijs en nog een paar dubbeltjes extra voor een plastic bekertje en een rietje. Achter de kassa hangen borden met informatie over de precieze samenstelling van het water uit de verschillende bronnen.

kuuroord in Polen

Zelf tappen uit de kraantjes

Dit komt ons bekend voor uit Tsjechië. Op verschillende plaatsen in het gebouw staan kraantjes, waar je zelf je bekertje kunt vullen. Ook is er een winkeltje met bekers en flessen. Er zijn best wel wat mensen die het water komen drinken.

kuuroord in Polen

Hier en daar zijn zithoeken ingericht waar je je water rustig kunt opdrinken. Eén trapje naar beneden treffen we nog een bron en op de bovenverdieping is een zitgedeelte en een fototentoonstelling.

kuuroord in Polen

Kuurpromenade

Vanaf de eerste verdieping kunnen we ook alvast uitkijken over de kuurpromenade uit 1830. Het zijn niet de minsten die hier ooit flaneerden: in 1838 brachten de Russische tsaar Nicolaas I en zijn vrouw Alexandra Fjodorovna een bezoek aan het kuuroord.

kuuroord in Polen

Wandelen door het park

Wij maken ons eigen wandelingetje door de kuurpromenade en het aangrenzende park, waar onder andere een muziektent en een kunstmatige waterval te vinden zijn.

kuuroord in Polen

Vanuit het park lopen we zo het bijbehorende plaatsje in, waar we even een uitgebreide theewinkel binnen stappen. Ook krijgen we enorme spijt dat we de kinderen op de camping hebben gelaten, want we treffen een terras met een vitrine vol met heerlijke ijssmaken. Zo te zien dan, want we vinden het zielig voor de kinderen om dat zonder hen te proeven. Ben je dus in de buurt, ga dan zeker even naar Szczawno Zdrój voor een bekertje water en een ijscoupe.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.