streetart poznan polen

Street art in Poznan: van 3D tot muzikaal en… The Watcher

Hou je van street art? Dan hoef je je in Poznan zeker niet te vervelen. Je vindt er 3D-street art, street art die muziek maakt en de ‘Poolse Banksy’: Noriaki Kasai. Zelf had ik niet zo heel veel tijd om op zoek te gaan naar de street art in Poznan. Maar ik kan wel wat pareltjes met je delen en je de goede kant op sturen als je meer wilt zien.

3D-street art

Het bekendste voorbeeld van street art in Poznan is waarschijnlijk wel de 3D-muurschildering in Śródka. Hij is pas te zien sinds 2015 en komt volgens mijn gids nog beter tot zijn recht als je er een foto van maakt. De muurschildering laat een geromantiseerd straatbeeld zien van dit stukje Poznan rond 1920. De slagerij die je op de muurschildering ziet, zat ook echt in het gebouw waarop de schildering is aangebracht. Let ook op de kat, de trompetspeler en de afbeelding van prins Władysław Odonic, die Śródka rond 1235 stichtte. De muurschildering is op Google Maps te vinden als Mural – kamienica.

street art in poznan polen

Street art met muziekinstrumenten

Even verderop (richting Ostrow Tumski/Kathedraaleiland) is net een nieuw street art-werk voltooid. Het bestaat uit muziekinstrumenten en als het regent, schijnt het water dat erdoorheen loopt echt ‘muziek’ te maken. Ik had stralend weer tijdens mijn stedentrip Poznan, dus ik kan het je niet met zekerheid zeggen. Maar leuk bedacht is het zeker. Deze is op Google Maps te vinden als Instalacja “Zielona Symfonia”.

street art in poznan polen

The Watcher/Pan Peryskop

Zoals ik al schreef, heeft Polen een eigen variant van Banksy: Noriaki Kasai. Hij is er verantwoordelijk voor dat je op steeds meer plekken in Poznan The Watcher oftewel Pan Peryskop tegenkomt. (Die hieronder vind je naast de ingang van restaurant The Mexican.) Hoe meer je erop let, hoe vaker je hem ziet en steeds is hij iets anders aan het doen. The Watcher gaat trouwens ook wel eens op vakantie, want je kunt hem ook in het buitenland tegenkomen, bijvoorbeeld op de Balkan.

street art in poznan polen

Speuren vanaf de toren

Zo zijn er nog wel meer plekken met street art in Poznan. Tijdens een wandeling kwam ik bijvoorbeeld nog een muurgedicht van Wisława Szymborska tegen. Helaas heb ik er geen foto van gemaakt. Ook spotte ik toevallig onderstaande muurschildering vanaf de uitkijktoren van het Koninklijk kasteel. Later zag ik op deze website hoe hij er in zijn geheel uitziet en dat hij een vrouw afbeeldt die de twee kleuren van de Poolse vlag aan elkaar probeert te naaien, die symbool staan voor de liberale en conservatieve bevolkingsgroepen in Polen.

street art in poznan polen

Meer street art in Poznan

Ben jij nou een echte street art-fanaat en ga je speciaal voor de muurschilderingen naar Poznan? Dan vind je hier meer voorbeelden van street art in Poznan. Ook op deze website vind je heel veel informatie. Hopelijk heb ik je zo toch alvast goed op weg geholpen!

Had je mijn video over Poznan al gezien?

Ik werd uitgenodigd om Poznan te bezoeken voor Stralend Polen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.