polen wroclaw citytrip

Stedentrip Wrocław in één dag: onze wandeling langs bezienswaardigheden

Tijdens onze eerste kampeervakantie in Polen deden we het vooral rustig aan en genoten we van de natuur van het Reuzengebergte. Maar we maakten ook een stedentrip van één dag: naar Wrocław. We maakten een rondvaart, aten pannenkoeken en gingen op zoek naar de beroemde kabouters van Wrocław. Wil je ook een bezoekje brengen aan Wroclaw? Dan vind je hier onze volledige stadswandeling, inclusief alle bezienswaardigheden die we bekeken en de plekjes waar we een hapje aten. Veel plezier ermee!

Parkeren in Wrocław

Later zouden we eigenlijk een betere plek vinden (waar, dat lees je verderop), maar wij parkeerden onze auto in een parkeergarage bij de bij Sky Tower (A), het hoogste gebouw van Polen. Het uitzicht vanuit de toren moet geweldig zijn, maar wij hadden dit voor het einde van de dag bewaard en besloten het te laten zitten toen we zagen we dat er een flinke rij stond. We zijn dus niet zelf in de toren geweest.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Onder aan de Sky Tower staat de sculptuur ‘Profiel van Tijd’ van Salvador Dali. Verder vind je onder aan de Sky Tower een winkelcentrum – handig als je nog wat boodschappen wilt doen of wilt winkelen in Wroclaw.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Op weg van de Sky Tower naar het oude centrum van Wrocław kwamen we langs dit bijzondere beeld van een groep mensen. Ze verdwijnen aan de ene kant van een drukke straat de grond in en komen aan de andere kant weer boven.  De beeldengroep heet ‘monument voor de anonieme passant’ (B).

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

De kabouters van Wrocław

Na het oversteken van de langste stadsgracht van Europa (hij is wel 3860 meter lang) sloegen we linksaf en liepen we stadspark Planty in.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Al snel stonden we bij het moderne muziekcentrum van Wrocław. Hieronder bleek zich een al net zo moderne parkeergarage te bevinden. Als je hier parkeert, sta je meteen heel dicht bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Wrocław.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Voor het muziekcentrum vonden wij ook onze eerste kabouter. Verspreid over Wrocław zitten namelijk zo’n 300 kabouters verstopt. Hoewel onze kinderen al wat ouder zijn, vonden ze (of moet ik zeggen ‘we’?) het erg leuk om zo veel mogelijk kabouters op onze route op te sporen aan de hand van de speciale kabouterplattegrond van Wroclaw.  De kabouters hebben allemaal hun eigen eigenschappen en activiteiten. Er is zelfs een kabouter die zelf een kabouter op de foto zet.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Het hart van Wrocław: Rynek

Onze zoektocht naar kabouters bracht ons via Plac Solny (tip: de kabouters klimmen ook in de lantaarnpalen) naar Rynek: het een na grootste plein van Polen en een van de grootste pleinen van Europa. Behalve meerdere kabouters vind je hier de VVV  (waar ze onder andere de kabouterplattegrond voor je hebben) en veel terrasjes.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Om te beginnen liepen we rechtsom over het plein, langs het Raadhuis en de bekende berenfontein.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

De markthal van Wroclaw

Foodhallen zijn helemaal in en het fijne is dat dit in veel landen in Noord- en Oost-Europa helemaal niets nieuws is. Veel steden hebben al van oudsher een prachtige markthal en dat geldt ook voor Wrocław.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Binnen kijk je je ogen uit. Bloemen, snoepjes, honing, thee, groente, kleding… Het lijkt wel alsof hier echt alles te krijgen is. Voor ons was de markthal van Wrocław een mooie plek om te lunchen en we bestelden een lekkere punt pizza.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Over de slotjesbrug naar Ostrów Tumski

Vanaf de markthal staken we het water over via de Most Piaskowy en daarna over Most Tumski, een stalen brug waaraan veel slotjes hangen. We kwamen uit op Ostrów Tumski, het alleroudste deel van Wrocław dat stamt uit de middeleeuwen. Hier vind je onder andere hoge kerktorens en een botanische tuin.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Rondvaart door Wrocław

We liepen door Katedralna en over Most Pokoju weer terug naar de andere kant van het water, en daar over de Bulwar nad Odra terug richting de markthal en nog verder langs het water. Zo aan het water zag Wrocław er misschien wel op z’n mooist uit en omdat we onze voeten inmiddels wel voelden, besloten we in de buurt van de universiteit op een elektrische rondvaartboot te stappen. We waren niet de enigen die dit idee hadden. Er waren heel veel mensen in grote en kleine bootjes aan het genieten op het water.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Het water op gaan was dan ook misschien wel de beste beslissing van onze hele stedentrip Wrocław.  Ik heb zulke fijne herinneringen aan dat relaxte, zonnige boottochtje!

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Wrocław ligt aan de rivier de Oder, op een plek waar deze veel vertakkingen heeft. Daardoor zijn eilandjes ontstaan. Wrocław ligt op twaalf van die eilanden en heeft wel 112 bruggen. Vandaar dus de bijnaam ‘het Venetië van Polen’.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Natuurlijk kwamen we ook langs Ostrow Tumski.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Pannenkoeken eten

Tijd voor het avondeten! Dat wilden we een beetje vroeg doen, in Wroclaw, zodat we na terugkomst op de camping niet meer hoefden te koken. Vraag me niet hoe, maar in een klein straatje in de buurt van Rynek kwamen we terecht in een restaurantje met Armeense en Georgische gerechten: Nalesniki Babci. Daar bleken ze heerlijke pannenkoeken en versgemaakte limonade te serveren.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Ook fijn: al dat lekkers was heel vriendelijk geprijsd. Een schot in de roos dus, want met een gezin van 5 kan uit eten gaan toch flink aantikken als je niet een beetje oplet. Geen zin in pannenkoeken? Er stonden ook allerlei burgers op de menukaart.

Zeepbellen op Rynek

Vanuit dit restaurantje liepen we terug naar Rynek. We kwamen uit op de kant die we nog niet gezien hadden. Daar was iemand bezig om enorme bellen te blazen. Een grote groep kinderen was enthousiast aan het spelen en de bellen aan het pakken. Onze kinderen sloten zich meteen bij hen aan.

stedentrip wroclaw bezienswaardigheden

Aan deze kant van het plein vind je ook een moderne, glazen fontein en de huizen Jaś i Malgosia (Hans en Grietje), die elkaars hand vast lijken te houden.

Na het spelletje bellen pakken liepen we via dezelfde route als op de heenweg terug naar de auto. Natuurlijk hebben we zo niet alle bezienswaardigheden in Wrocław  gezien, maar we hebben wel een goede indruk gekregen en een enorm leuke dag gehad!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.