reisgids krakau polen

Nieuwe reisplannen maken met de reisgids Krakau van Dominicus

Na een bezoek aan Wroclaw en Poznan is er één Poolse stad die heel hoog op mijn verlanglijstje staat: Krakau. Ik heb al van zoveel mensen gehoord dat dat zo’n leuke stad is! En omdat ik na de vakantie vaak al meteen zin heb om nieuwe reisjes te gaan plannen, dook ik vandaag in de nieuwe reisgids Krakau van Dominicus. Nu heb ik alleen nog maar meer zin om te gaan…

Eerste indruk van de gids

In mijn blogpost over de reisgids Finland van Dominicus schreef ik het al: wat ik zo fijn vind aan deze reisgidsen, is dat ze lekker veel achtergrondinformatie bevatten. Zelf krijg ik altijd veel meer ‘gevoel’ bij een bestemming als ik ook iets weet over de geschiedenis en cultuur van die plek. Ook deze reisgids Krakau voorziet weer in die behoefte. En omdat de reisgids zo nieuw is, is de informatie erg actueel. Zo worden er leesboeken over Polen getipt die in 2018 zijn uitgekomen.

Daarnaast bevat de gids mooie kleurenfoto’s en regelmatig plattegrondjes om alles wat omschreven wordt ook makkelijk te kunnen vinden. Aan de binnenkant van de kaft van de reisgids (aan de voorkant) is een overzichtskaart aangebracht die je dus heel makkelijk kunt openslaan zonder door de gids te hoeven bladeren.

Een extra voordeel van deze reisgids tijdens een stedentrip is war mij betreft dat de reisgids niet al te dik is. Je kunt hem dus makkelijk meenemen en bij de hand houden zonder dat hij te zwaar wordt. In de zomer zou hij in mijn handtasje passen en in de winter zelfs in de grote zakken van mijn winterjas.

reisgids krakau

Indeling van Krakau en de reisgids

Na een inleiding over de geschiedenis van Krakau en Polen worden de bezienswaardigheden in Krakau in deze stedengids als volgt ingedeeld:

Het noorden van de Oude Stad

Dat de middeleeuwse oude stad van Krakau bewaard is gebleven, maakt deze stad uniek in Polen. Dit deel van de gids beschrijft de Grote Markt (Rynek Główny) midden in de Oude Stad en de straatjes ten noorden daarvan.

Het zuiden van de Oude Stad

Dit deel van de reisgids gaat over het gedeelte van Krakau tussen de Grote Markt en de Wawelburcht. Dit deel van de stad is nog ouder dan het eerder beschreven deel van de Oude Stad.

Kazimirz

Kazimirz staat vooral bekend om de Joodse wijk met synagoges en Joodse restaurants, boekenwinkels, begraafplaatsen en musea. Oorspronkelijk was Kazimirz een zelfstandige stad en dat zie je vooral in het westelijke deel van Kazimirz, waar onder andere het voormalige stadhuis van Kazimirz staat.

Podgórze

Ook Podgórze was vroeger een zelfstandige stad. Om dit stadsdeel te bereiken, steek je via de fietsers- en voetgangersbrug de rivier de Wisła over. Om het oude centrum van Podgórze heen liggen meerdere bezienswaardigheden, zoals de fabriek van Schindler en de Krak-heuvel.

Buiten het centrum

Ik vind het altijd erg fijn om tijdens een stedentrip ook even de stad uit te gaan. Vooral het idee om te gaan fietsen op de groene rivieroevers spreekt me erg aan, maar ook een kijkje in het Sovjet-verleden van Polen bij Nowa Huta.

Auschwitz en Oświęcim

Veel mensen combineren een stedentrip Krakau met een bezoek aan Auschwitz – een ervaring die ongetwijfeld een diepe indruk achterlaat. Je kunt er zelfs flink van van slag raken. Vlakbij deze intens trieste plek ligt het mooie stadje Oświęcim.

Daarna is er nog een gedeelte met algemene informatie over reizen naar en verblijven in Krakau.

Voor korte en lange stedentrips

Al met al bevat de gids genoeg informatie om een hele vakantie in en om Krakau door te brengen. Maar de schrijvers hebben ook een selectie gemaakt voor als je maar één of twee dagen in Krakau bent.

Ik heb nu in ieder geval een duidelijk beeld gekregen van hoe de stad in elkaar zit en waar ik eerst naartoe zou gaan – en daarna, en daarna…

Deze reisgids kopen

Deze reisgids Krakau is geschreven door Eric Strijbos en Bonnie Posner en uitgegeven door uitgeverij Dominicus, die mij de gids toestuurde. De reisgids heeft ongeveer 145 bladzijden en is voor 19,99 euro verkrijgbaar, onder andere bij bol.com.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

4 reacties

  1. Ik zou graag deze gids willen winnen. Ik ben dit jaar 2 dagen in krakau geweest en 1 dag Auschwitz. Maar dat is veel te kort. Alleen een beetje het centrum van Krakau bekeken, maar toen weer de volgende dag een fietstour met gids deden kwamen we in nog andere mooie wijken. Hij heeft er wel over verteld, maar eigenlijk is er dan te weinig tijd om dingen te bekijken. Dus ik wel dolgraag nog een keer terug.

  2. Leuk om je blogs te lezen. Graag doe ik mee met deze actie. We wilden dit jaar al naar Polen maar ivm verhuisplannen kwam daar niets van. Volgend jaar hopelijk met onze kinderen en aanhang. Wij vinden het altijd leuk in een nieuw land veel te doen en te zien. Graag maken we dan gebruik van reisgidsen. vriendelijke groet, Yvonne Boerma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.