poznan polen markt

Lekker eten en drinken in Poznan: restaurants met streekgerechten, bier en meer

Tijdens een stedentrip Poznan wil je natuurlijk ook lekker eten en drinken. Je hoeft in ieder geval niet lang te zoeken naar restaurants en cafés in Poznan, want die zijn er in overvloed. De vraag is: waar kun je nu echt lekker eten? Tijdens mijn weekendje Poznan bezocht ik op aanraden van locals meerdere restaurants die ik graag met je deel. Zo heb je in ieder geval wat ideetjes – of je nu op zoek bent naar Poolse streekgerechten, het lekkerste Poolse bier of een beker warme chocolademelk.

Bo.

Bo (met punt!) is genoemd naar de eigenaar: Boris. Bij Bo. Poznan kun je terecht voor je dagelijkse sapje of cappuccino, maar ook voor een complete maaltijd. Mijn oog viel vooral op het uitgebreide ontbijtmenu en wat bleek: daarvan mag je de hele dag bestellen. Voor mij werd het een omelet met geitenkaas en rode uien – en een paar sneetjes heel lekker brood erbij. Ik werd er zo enthousiast van, dat ik zo’n omeletje thuis ook eens ga maken.

restaurant bo in poznan polen

Pyra bar

Pyra betekent aardappel in het Pools en Pyra bar heeft dan ook een menu vol met aardappelspecialiteiten. Dat is niet voor niets: Poznan staat bekend om de aardappelen. Op de kaart staat de regionale specialiteit pyry s bzikiem (gepofte aardappel met cottage cheese), maar er zijn ook aardappelpannenkoekjes met allerlei hartige en zoete toppings en stamppotjes, bijvoorbeeld met spek en zuurkool. Nadat je je keuze hebt gemaakt, bestel je aan de bar en krijg je een aardappel met een nummer mee, zodat je bestelling daar kan worden gebracht.  Betaalbaar, lekker en niet ver van het oude centrum.

restaurant Pyra Bar poznan polen

Bamberka

Midden op het centrale plein van de oude stad, Stary Rynek, zit dit restaurant waar je Poolse streekgerechten kunt proeven. Ik koos voor een soep met een stevige smaak: Żurek wielkopolski. Daarbij dronk ik thee met jam, want dat kende ik nog uit Rusland.

restaurant bramberka in poznan polen

Brovaria

Ook aan Stary Rynek zit Brovaria (letterlijk De brouwerij). Hier ben je op de goede plek als je houdt van speciaalbiertjes: de ketels staan gewoon in het restaurant. Een aanrader voor bierliefhebbers is de proeverij van drie bieren en de Polen bestellen bij hun bier zo te zien graag enorme soepstengels. Zelf ben ik geen grote bierliefhebber, maar hier nam ik toch een honingbiertje. Daarbij at ik nog een plaatselijke specialiteit: pyzy poznanskie oftewel gestoomde gist-knoedels uit Poznan. Ze werden geserveerd met eend, rodekool en appel. Zelfs voor het dessert kun je helemaal in bier-sferen blijven: ik proefde van de ijscoupe met blokjes biergelei en bierkaramel.

restaurant brovaria poznan polen

Extra tips van een inwoner van Poznan

Hiermee was ik goed onder de pannen voor de lunch en het diner tijdens mijn weekend in Poznan. Voor het ontbijt werd ik enorm verwend in mijn heerlijke hotel in Poznan. Meer eettentjes heb ik dus helaas niet kunnen testen voor je. Maar ik kreeg nog wel wat tips van een local die ik je niet wil onthouden:

  • Ook bij Ratuszova aan marktplein Stary Rynek kun je terecht voor Poolse streekgerechten.
  • Eens iets anders? The Mexican heeft een schattig binnenplaatsje met heel veel planten en nisjes waar je knus kunt dineren.
  • Zin in chocola? Stap dan binnen bij Cacao Republika, ook al direct aan Stary Rynek.
  • Gołebnik is de plek waar mensen uit de horeca zelf graag komen en waar veel inwoners van Poznan naartoe gaan voor een eerste afspraakje. Het ligt op een mooi betegelde binnenplaats.
  • Aan de straten Żydowska en Wroniecka vind je veel biertuinen, zoals die van Ministerstwo Browaru.

Ook zeker proeven: de beroemde croissants van Poznan

Voor nog meer lekkers in Poznan kun je ook meegaan op een van deze culinaire excursies:

restaurants en cafes in poznan polen

Poznan Beer Expo

Nog een laatste tip dan, speciaal voor als je van bier houdt. Begin november vindt in Poznan de jaarlijkse bierbeurs plaats. Hiervoor moet je in de jaarbeurs zijn, vlak bij het centraal station van Poznan. Je proeft er speciaalbier uit Polen en van over de hele wereld, maar ook cider en mede (honingdrank). Voor een hapje bij je drankje zijn er ook foodtrucks aanwezig.

bierbeurs in poznan polen

Had je mijn video over Poznan al gezien?

Ik werd uitgenodigd om Poznan te bezoeken voor Stralend Polen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.