polen kerk noors

Een stukje Noorwegen in Polen: de Wang-kerk in Karpacz

In 2017 gingen we, na vakanties in Denemarken, Zweden en Noorwegen, eens een andere kant op. We reden naar Polen en streken neer op een camping aan de Poolse kant van het Reuzengebergte. De campingbaas had een uitleenmap vol informatie over wat er in de omgeving te zien was (handig!) en wat kwam ik tot mijn verbazing tegen? Een Noorse kerk! Die moesten we natuurlijk zien.

Toeristenplaatsje Karpacz

De Noorse kerk in Polen staat bij Karpacz, zo’n typisch toeristenplaatsje vol souvenirwinkeltjes. Dat klinkt misschien niet meteen zo aantrekkelijk, maar eigenlijk vind ik het toch altijd wel leuk om even door zo’n plaatsje te lopen. Een van de kinderen besteedde maar meteen het vakantiezakgeld aan een knuffel, we aten een heerlijke ijscoupe en vroegen ons af wat er toch voor sterk geurende dingen aangeboden werden in al die kraampjes op de stoep. Het bleek oscypek te zijn: een rookkaas van schapenmelk. Natuurlijk heb ik een stukje geproefd, maar ik zou jokken als ik zei dat ik het lekker vond. Deze kaas heeft een vrij sterke, zware smaak die wat mij betreft misschien wel beter tot zijn recht komt bij koud weer. 

Mysteriën van het Reuzengebergte

Na een ritje met de rodelbaan brachten we ook nog een bezoek aan de ‘Mysteriën van het Reuzengebergte’ (Karkonoskie Tajemnice). Hier worden verschillende legenden uit deze streek verteld door middel van beeldschermen en bewegende poppen. Je loopt als het ware van het ene naar het andere verhaal. Als je met kinderen in Karpacz bent, moet je even een inschatting maken of ze het te eng zullen vinden: het is nogal donker en er begint dus regelmatig iets te bewegen of geluid te maken. 

Karpacz in Polen

De Noorse Wang-kerk

Toen was het tijd om naar de Wang-kerk te rijden, want die zou ik toch echt moeten zien om te geloven dat hier in Polen een echte Noorse kerk stond. Vanaf de parkeerplaats was het een korte klim naar de kerk en ja hoor, daar stond-ie.

Karpacz in Polen

De eerste gedachte die ik had toen ik de naam las, was dat Wang me meer aan China deed denken dan aan Noorwegen. De kerk blijkt dan ook afkomstig uit het plaatsje Vang (klinkt meteen een stuk Noorser), waar hij in de 12e eeuw werd gebouwd. In de 19e eeuw vonden de Noren het tijd voor een nieuwe kerk. Daar was wel geld voor nodig en zo ontstond het plan om de oude kerk te verkopen. De koning van Pruisen had daar wel oren naar. Oorspronkelijk was het zijn bedoeling om de kerk naar Berlijn te laten verplaatsen, maar het werd uiteindelijk deze plek bij Karpacz.

Zonder spijkers

In 1842 werd de complete houten kerk in onderdelen te voet hiernaartoe gebracht, om op de traditionele manier (dus zonder spijkers) weer in elkaar gezet te worden. Dat doe je niet zomaar: er gingen twee jaren overheen voordat de eerste dienst gehouden kon worden. Later is de kerk nog een keer gerenoveerd en toen is ook de granieten klokkentoren erbij gebouwd, om de kerk te beschermen tegen de harde wind uit de bergen.

Tijdens een bezoek aan de kerk ga je in groepjes naar binnen, waar iets verteld wordt over de geschiedenis van de kerk. Deze uitleg is ook in verschillende talen op papier beschikbaar bij de ingang. Daarna loop je nog een rondje door de gang rondom de kerk, die werd aangelegd om de kerkgangers beter te beschermen tegen de kou dan een enkele buitenwand. Zowel in de kerk als in de gang kom je houtsnijwerk met Vikingdetails tegen.

Karpacz in Polen

En als je buiten staat, ben je weer terug in Polen 🙂

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.