olifant polen dierentuin

Twee dierentuinen in Poznan: vergis je niet!

Ben je van plan om één dag in Poznan te blijven? Mijn advies is: maak er twee van. Zo heb je één dag om de bezienswaardigheden in de stad te bekijken, en één om lekker te gaan wandelen in de dierentuin. Let wel op dat je de goede dierentuin hebt, want op de kaart staan een Stare Zoo en een Nowe Zoo. Het is de Nowe Zoo waarvoor ik zeker een extra dag zou uittrekken als ik jou was.

De oude dierentuin van Poznan

De oude dierentuin van Poznan, Stare Zoo, vind je niet ver van het centrum. Hij werd in 1874 geopend en ontwikkelde zich steeds verder tot in 1974 de nieuwe dierentuin werd geopend. Nu is de oude dierentuin een park dat grotendeels gratis toegankelijk is. Alleen voor het paviljoen met reptielen, amfibieën en vissen moet je een kaartje kopen. Het is best grappig om even door het park te lopen, waar nog oude verblijven staan en wat aaibare dieren en beelden van dieren te vinden zijn.

Stare zoo oude dierentuin in Poznan

De nieuwe dierentuin van Poznan

Op mijn tweede dag in Poznan reisde ik dus af naar de nieuwe dierentuin oftewel Nowe Zoo. Die ligt aan de rand van de stad, bij het Malta-meer. Ik zal eerlijk zijn: ik had niet zulke hoge verwachtingen. Blijkbaar had ik nog wat onbewuste vooroordelen over dierentuinen in Polen. Zat ik even fout! Mijn dag in de dierentuin bleek een van de hoogtepunten van mijn stedentrip Poznan te worden. Maar dat wist ik dus nog niet toen ik door de toegangspoort liep.

Nowe zoo nieuwe dierentuin in Poznan

Een bijzondere gids

Ik had dan ook wel het geluk dat ik werd rondgeleid door een bijzondere gids. Hij was nog niet zo lang hoofd educatie in de dierentuin. Daarvoor was hij ruim dertig jaar journalist geweest, te beginnen in 1991, toen hij na de val van het communisme de kans kreeg om bij een nieuwe, onafhankelijke radiozender te gaan werken. Een spannende tijd…

Achteraf hoorde ik dat deze gids best wel een plaatselijke beroemdheid was en dat iedereen eigenlijk verwachtte dat hij binnenkort wel zou overstappen naar de nationale televisie. Maar deze man had duidelijk een hart voor dieren: hij gaf zijn succesvolle carrière als journalist op om voor een mager loontje in de dierentuin te gaan werken.

De liefde voor dieren spat er dan ook vanaf bij hem. Het eerste dat hij me vertelt, is dat de dieren in de dierentuin als personen worden behandeld. Tijdens de rondleiding blijkt dat hij ze allemaal bij naam kent. Ook weet hij bij elk dier wel een grappige anekdote te vertellen, en de familiebanden tussen de dieren. Intussen heeft hij bij het rondleiden hulp gekregen van een collega, die al net zoveel passie voor de dieren blijkt te hebben als hij. Zij woont zelfs met haar gezin IN de dierentuin!

Een van de belangrijkste doelen van de dierentuin is dan ook om kinderen te leren net zo respectvol en liefdevol met dieren om te gaan als de verzorgers hier doen. Ook het opvangen van slecht behandelde dieren, zoals beren uit het circus en ooievaars die zijn verminkt door landbouwmachines, vormt een belangrijk onderdeel van wat de dierentuin doet.

Terwijl ik dit allemaal aanhoorde, liepen we om te beginnen door de kinderboerderij en het nachtverblijf. We passeerden het zeehondenverblijf en ik voelde me zo enthousiast worden als een kind. Wat een mooie dieren allemaal en wat een fijne plek was dit!

Dierentuin en natuurpark

Natuurlijk heb ik heel veel foto’s gemaakt van alle indrukwekkende en schattige dieren die ik in de dierentuin van Poznan zag. Maar eigenlijk wil ik je vooral iets anders laten zien: het landschap waarin de dierentuin is aangelegd. Dat is een compleet natuurpark, dat ook zonder dierenverblijven de moeite waard zou zijn om een dagje in rond te wandelen.

Nowe zoo nieuwe dierentuin in Poznan

Je vindt er verschillende soorten bossen met hun eigen microklimaat. Mijn gids vertelde me zelfs dat er onderling flinke temperatuurverschillen kunnen optreden tussen de bossen. In de bossen leven wilde dieren zoals vossen, herten en everzwijnen. Er liggen zelfs vier meren in – en dan bedoel ik dus geen vijvertjes.

Nowe zoo nieuwe dierentuin in Poznan
Nowe zoo nieuwe dierentuin in Poznan

Ik genoot dus van de dieren, maar ook van de natuur waarin ik me bevond.

Bij het gedeelte waar de beren leven, maakte ik kennis met Balou en Borys, die allebei gered zijn uit een dieronterende omgeving en nu hier in de bossen mogen rondlopen. Een derde beer had dit jaar voor het eerst zelf een hol gemaakt en was al aan haar winterslaap begonnen.

Nowe zoo nieuwe dierentuin in Poznan
Nowe zoo nieuwe dierentuin in Poznan

Als bezoeker van de dierentuin vond ik het een hele opluchting om te zien dat de dieren in de Nowe Zoo van Poznan in zo’n mooie, ruime omgeving worden gehouden. Zeg nou zelf: dit is toch ook veel leuker dan door tralies naar dieren kijken?

Een dierentuin met een fort

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, heeft de nieuwe dierentuin van Poznan ook nog een historisch extraatje: een compleet fort. Dit fort werd tussen 1877 en 1881 gebouwd door de Pruisen en is te bezichtigen met een gids. Mijn gids vertelde trots dat er wel negen verschillende soorten vleermuizen leven en hoopte zelf in een volgend leven een van hen te kunnen zijn.

fort in dierentuin poznan

Bezoekersinfo Nowe Zoo

Heb je zin gekregen om de dierentuin van Poznan te bezoeken? Dan heb je geluk, want de dierentuin is het hele jaar geopend – ook op feestdagen. Mijn gids waarschuwde me wel:  in de winter is een bezoek misschien wat minder handig als je met kleine kinderen komt. De afstanden zijn best groot en dat kan minder prettig zijn als het koud is of regent. Het treintje dat je in de zomer helpt om de grote afstanden te overbruggen, rijdt niet in de winter. En natuurlijk zitten er bij koud weer meer dieren in hun binnenverblijven, en die zijn niet allemaal toegankelijk voor bezoekers. Maar de dierentuin wordt elk jaar weer verder vernieuwd en de nieuwste binnenverblijven zijn wel toegankelijk.

Mijn persoonlijke advies is dus: GAAN! Ik werd echt zo blij van mijn bezoek. Voor mij was deze dierentuin een complete verrassing – maar gelukkig wel een hele fijne.

Laatste tip: er is ook een camping vlak bij de dierentuin. Ideaal om Zoo Poznan te bezoeken en een stadswandeling langs de bezienswaardigheden van Poznan te maken. Veel plezier alvast!

Had je mijn video over Poznan al gezien?

Ik werd uitgenodigd om Poznan te bezoeken voor Stralend Polen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.