Nederlandse local Dennis geeft tips in reisgids 100% Krakau

Dennis de Vries (schrijver van de reisgids 100% Krakau) en zijn vriendin Romy hadden het al jarenlang prominent op hun bucketlist staan: ooit nog eens in het buitenland wonen. Voor het avontuur en om niet alleen kennis te maken met een andere cultuur, maar er ook echt onderdeel van uit te maken. Na elke vakantie of stedentrip vroegen ze zich af: “Zouden we hier willen wonen?”

Gecharmeerd van Krakau

Het antwoord was zelden een volmondig ‘ja’. Maar na een rondreis door Polen, Slowakije, Hongarije en Tsjechië waren ze wel heel erg gecharmeerd van Krakau. In Zuid-Polen hadden ze een stad aangetroffen met prachtige architectuur, groene parken, leuke mensen, een bewogen geschiedenis en een schijnbaar oneindige hoeveelheid sfeervolle restaurants en café’s. Daar zouden ze best willen wonen.

Dennis en Romy gingen er nog verschillende keren op vakantie. Elke keer werden ze enthousiaster. En het was nog praktisch ook: Polen is onderdeel van de EU en dat beperkt de papieren rompslomp bij een verhuizing. Verder ligt Polen niet al te ver van Nederland en is het een vrij goedkoop land. Dat zou hun nieuwe leven in Polen er alleen maar aangenamer op maken.

Uiteindelijk hakten ze twee jaar geleden de knoop door. Ze laadden de achterbak van hun autootje vol en reden naar Krakau, op zoek naar een nieuw thuis.

Voor- en nadelen van Polen

De papieren rompslomp werd dan misschien beperkt doordat Polen lid is van de EU, de Nederlanders kwamen erachter dat ze in Polen nog wel behoorlijk van de bureaucratie zijn. Het kostte bijvoorbeeld maanden voordat het stel – met behulp van Poolse vrienden – de auto kon overzetten naar een Pools kenteken. Nog nooit in zijn leven had Dennis zoveel formulieren ingevuld en zoveel balies gezien, met daarachter mensen die echt alleen maar Pools spraken en die verder echt geen flauw idee hadden wat hij nou eigenlijk van ze wilde.

Daartegenover staat dat Polen een prachtig land is. Veel Nederlanders die Dennis spreekt, denken bij Polen aan grauwe, grijze flatgebouwen uit de communistische tijd. Die zijn er ook wel, maar je moet er goed naar zoeken. Polen wordt vooral gekenmerkt door mooie landschappen en steden.

Krakau is een van de weinige Poolse steden die in de Tweede Wereldoorlog niet heel zwaar is beschadigd. Het oude centrum is dus ook nog echt oud, en dat zie je overal. De wijken daaromheen hebben een compleet eigen karakter. Buiten de stad staat Polen vol met bergen, bossen, kastelen en ander moois.

Aardige mensen en lekker eten

Verder komen Dennis en Romy heel veel aardige mensen tegen. Hun eerste indruk, tijdens die eerste vakanties, was dat de Polen een beetje nors overkwamen. Maar van dat beeld is inmiddels weinig meer over: het geldt in ieder geval niet voor de mensen die zij over het algemeen ontmoeten.

Het eten in Polen en Krakau is een verhaal apart. Dat is echt geweldig – en niet alleen in de restaurants. Sinds ze in Krakau wonen, gaan Dennis en Romy elke week naar de markt, waar boeren uit de regio groente en fruit aanbieden. Dat is in Polen van zo’n goede kwaliteit dat het, zeker als ’s zomers de aardbeien geoogst worden, lijkt alsof je door een snoepwinkel loopt.

eten in Krakau
Foto: BezoekKrakau.nl

Een minpunt aan Krakau is de luchtvervuiling. Dennis kwam er pas toen hij er woonde achter dat Krakau een van de meest vervuilde steden in Europa is. Op slechte dagen kun je de smog zien en ruiken. Voordat hij gaat hardlopen, moet hij eerst de smog-app op zijn telefoon checken. Bij slechte omstandigheden zit er niks anders op dan zijn hardloopschoenen maar weer op te bergen en te hopen dat er snel een windje opsteekt.

Reisgids 100% Krakau

Over alle mooie dingen in Krakau schreven Dennis en Romy de reisgids 100% Krakau. Die taak was hen wel toevertrouwd: Dennis is tekstschrijver en journalist en maakt infographics met Spijkermat. Romy is copywriter voor Tekst Imperium. Samen besteden ze veel tijd aan hun eigen reissite BezoekKrakau.nl, waar ze praktische informatie geven voor Nederlanders die de stad willen bezoeken.

reisgids 100 procent Krakau

Het leuke van het werken aan een 100% gids vond Dennis dat hij de stad met heel andere ogen ging bekijken. Hij ging op onderzoek in buurtjes waar hij nog niet was geweest, stapte winkels binnen waar hij normaal zelf niet zo snel zou komen en probeerde bij elk eettentje wel wat te bestellen. Hij vond het sowieso al leuk om door de stad te lopen en nieuwe dingen te ontdekken, maar nu had hij daar ook nog een doel bij.

Het moeilijkste was om een keuze te maken uit al het moois dat Krakau te bieden heeft. De gids 100% Krakau laat lezers de stad verkennen in drie wandelingen en de adresjes van Dennis, Romy en hun Poolse vrienden moesten wel binnen die wandelingen in te delen zijn. Soms kon Dennis dat ene leuke cafeetje gewoon écht niet kwijt en dan was het een kwestie van ‘kill your darlings’.

Krakau in een dag

Sommige dingen moesten dus afvallen, maar over het algemeen is Krakau wel een stad die heel compact is, waardoor alles goed te belopen is. In één dag kun je veel highlights mee pakken,vertelt Dennis. Zoals:

 • Het Wawel-kasteel aan de rivier, waar je kunt zien hoe de Poolse koningen ooit regeerden.
 • Het enorme Middeleeuwse marktplein in de oude stad, met daaromheen allerlei mooie gebouwen en leuke restaurants.
 • De vele katholieke kerken met al hun pracht en praal.

Als je daar genoeg van hebt, kun je makkelijk even naar de oude joodse wijk Kazimierz wandelen. Daar tref je een compleet andere sfeer, met fantastische kroegen en restaurants op elke straathoek. Als je daar toch bent, kun je meteen een ‘zapiekanka’ eten: populair Pools streetfood in de vorm van een soort pizzabrood. Eigenlijk kun je pas weg uit Krakau als je er daar eentje van naar binnen hebt gewerkt, vindt Dennis. Andere niet te missen ervaringen in Krakau vind je in zijn reisgids 100% Krakau.

Wawel-kasteel in Krakau
Foto: BezoekKrakau.nl

Ik kwam in contact met Dennis via 100% reisgidsen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

4 reacties

 1. Wat een leuk artikel om te lezen! Binnenkort ga ik naar Krakau voor een 5 daagse stedentrip 🙂 Hopelijk bevalt de stad net zo goed als Dennis en Romy.

 2. Binnenkort ga ik ( een oma 74j) met Kl- dochter( (16) 4 dgn naar krakau lijkt ook een geweldige stad. Wij logeren in hotel kazimierz. Mijn vraag vanaf vliegveld met de bus ( volgens mij 292) naar hotel. Waar / welke halte uitstappen . Ik kan het nergens vinden . Jullie weten dat vast wel!!

  Alvast heel hartelijk bedankt
  Met vriendelijke groet
  Oma joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.